Industria Telecom în 2022: Noi legi privind tehnologia 5G în România

Autor: Ana Maria Anghel – Analist politici publice

2022 a fost un an al premierelor pentru industria telecomunicațiilor, atât prin prisma legislației, cât și a evenimentelor de pe scena națională. Anul a început cu o dezbatere îndelungată asupra măsurilor care transpun Codul European al Comunicațiilor electronice în legislația națională. 

Premieră în România: Există un Cod al Comunicațiilor Electronice!

În mai, Curtea Constituțională admitea obiecțiile de neconstituționalitate depuse de USR și Avocatul Poporului, întorcând respectivul proiect de lege în Parlament. 

Două luni mai târziu, parlamentarii reușesc să cadă de acord asupra unei forme finale a noii legislații, și astfel că, prin  Legea 198/2022, România are astăzi un Cod al Comunicațiilor Electronice. Prin această legislație, utilizatorii români au dobândit mai multe drepturi în relația cu furnizorii de servicii, din punct de vedere al protecției consumatorului, iar statul se bucură de creșterea investițiilor în rețelele 5G. 

Investiții în rețelele 5G

Astfel, ajungem la a doua temă a anului 2022 – Licitația 5G, demarată și finalizată de ANCOM, la scurt timp după adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 1139/2022, care stabilește cuantumul valorilor minime ale taxei de licență  pentru selecția unor drepturi de utilizare a frecvențelor radio. 

Deși anumite figuri politice și asociații s-au împotrivit evoluției sectorului telecomunicațiilor și a serviciilor furnizate utilizatorilor finali, în noiembrie 2022, ANCOM anunța că trei ofertanți și-au adjudecat 420 MHz în benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, adică 76% din cantitatea de spectru disponibilă. Statul va încasa 432,61 milioane de euro de la cei trei operatori care au licitat: Orange, Vodafone și RCS&RDS. 

În aceeași perioadă cu Licitația 5G și în premieră pentru România, Bucureștiul a găzduit cel mai important eveniment din IT&C, organizat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) – „Conferința Plenipotențiarilor” (PP-22)

În acest context, pe lângă organizarea conferinței, România a mai obținut, în cadrul alegerilor de la București, un nou mandat în Consiliul UIT. Totodată, ANCOM a încheiat memorandumuri de înțelegere cu cinci state pentru schimbul de informații în domeniul dezvoltării politicilor și strategiilor în sectorul comunicațiilor electronice, iar statele membre UIT au ajuns la acorduri-cheie pe o serie de subiecte precum guvernanța internetului și securitatea cibernetică.

Pe lângă aceste momente-cheie, anul 2022 a mai adus o serie de schimbări, atât în legislația națională, cât și europeană. 

Alte modificări legislative în domeniul telecomunicațiilor

Astfel, Parlamentul a adoptat Legea nr. 175/2022 care prevede asigurarea accesului persoanelor fizice Ia servicii de internet în bandă largă, Ia punct fix, în vreme ce Guvernul a aprobat, prin  Hotărârea nr. 374/2022, Acordul cu Republica Moldova pentru reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming între cele două state. 

Executivul a mai adoptat și proiectul de lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României, care, pentru a fi promulgat, așteaptă, acum, decizia Curții Constituționale la sesizările USR, Forța Dreptei și Avocatului Poporului. 

În schimb, ANCOM a emis mai mult de 10 decizii, în 2022, cu impact direct asupra sectorului telecomunicațiilor, precum: Decizia nr. 786/2022 pentru transpunerea în legislația secundară a prevederilor relevante privind comunicațiile de urgență 112, în acord cu Codul European al Comunicațiilor Electronice; proiectul de Decizie privind informarea transparență a utilizatorilor finali, legislație care va fi adoptată anul acesta; proiectul de Decizie care prevede modificarea prevederilor legislației primare privind portabilitatea numerelor, și aceasta urmând a fi adoptată în 2023.

În fine, la nivel european, cea mai importantă modificare legislativă este intrarea în vigoare, la 1 iulie 2022, a Regulamentului (UE) 2922/612, care extinde roamingul la tarife naționale până în 2032. 

Astfel, călătorii din UE și din SEE pot efectua apeluri, trimite mesaje text și naviga pe internet în străinătate fără taxe suplimentare. Noile norme îmbunătățesc, de asemenea, accesul la comunicațiile de urgență în întreaga UE și garantează informații clare cu privire la serviciile care pot face obiectul unor taxe suplimentare.

Informația este vitală, așa că nu ratați nici modificările legislative din sectorul financiar bancar 2022.