Cum se integrează persoanele cu dizabilități pe piața muncii? Experiența lui Costel Barbir, Analist Politici Publice la Issue Monitoring

persoanele cu dizabilități

Autor: Nora Maftei, Specialist Social Media @Issue Monitoring

Tu la ce fel de job visezi? Mai mult ca sigur îți dorești un spațiu profesional în care să îți poți dezvolta abilitățile, să fii acceptat de echipă și să ai un salariu care să îți asigure un trai decent. Ei bine, și persoanele cu dizabilități au aceleași vise ca si tine, doar că integrarea lor într-o echipă este de multe ori văzută ca o provocare de către angajatori.

La Issue Monitoring am spus ”Da” provocării acum 2 ani, angajând prima persoană cu dizabilități. Integrarea a decurs lin mulțumită colegilor și astfel am prins mai mult curaj, angajând încă două persoane cu dizabilități. Recent am obținut și autorizația de Unitate Protejată care atestă că oferim egalitate de șanse, incluziune socială și șansa de dezvoltare acestei categorii dezavantajate de angajați.

În continuare vrem să-ți prezentăm experiența lui Costel Barbir pe piața muncii și cum a decurs integrarea lui în echipa Issue Monitoring, într-un articol interviu care te va ajută să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă:

Costel, cum te-ai descrie într-un paragraf? Care sunt trăsăturile care crezi că te definesc? 

În ceea ce mă privește, sunt o persoană sinceră, optimistă, muncitoare și îmi place să învăț mereu lucruri noi. Totodată, sunt pasionat de domeniul politicilor publice și îmi place să fiu mereu informat, întrucât consider că informația înseamnă putere. Îți dă putere să te implici și să schimbi lucrurile în societate. 

Poți să ne povestești în câteva propoziții despre dizabilitatea ta? 

Totul a început în urma unui accident pe care l-am avut în 2009, când am fost lovit de un microbuz în localitatea din care fac parte, satul Cuza Vodă, comuna Ipatele, județul Iași. Atunci am suferit un traumatism cranio-cerebral, care mi-a afectat o bună parte din abilitățile mele, respectiv vorbirea, abilitățile cognitive și controlul membrelor. De atunci și până astăzi, am fost supus unor intervenții multiple de recuperare post-traumatică și neurologică.  

În prezent mă mai confrunt cu un diagnostic sechelar și anume, diagnosticul de sindrom coreoatetozic, care îmi afectează motricitatea la nivelul membrului superior stâng. În general, acest diagnostic constă într-o serie de mișcări involuntare și spasme musculare. 

Care a fost parcursul tău academic? Ai simțit vreodată că dizabilitatea ta este o ”piedică ”în împlinirea viselor academice? 

Nu m-am gândit niciodată că o afecțiune medicală poate fi privită ca o piedică în calea îndeplinirii unui obiectiv anume. În ceea ce mă privește, eu sunt obișnuit să văd mereu partea plină a paharului și să nu mă concentrez pe lucrurile pe care nu le pot controla.  

Am făcut liceul în orașul Negrești din județul Vaslui, la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga”. Aici am fost elev la  filiera teoretică a liceului, în cadrul specializării Științe Sociale. După ce am terminat clasa a XII-a m-am înscris la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității Alexandru Ioan-Cuza din Iași, de unde am absolvit licența în Științe Politice. După absolvire, am urmat programul de master în Managementul Resurselor Umane oferit de Facultatea Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul aceleiași universități. 

Cum a decurs primul tău interviu de angajare? Ai simțit reticență din partea potențialilor angajatori când menționai că ești o persoană cu dizabilități? 

Am simțit mereu un anumit nivel de reticență din partea angajatorilor atunci când aflau de situația mea. Totul decurgea perfect în cadrul interviului, însă îi vedeam pe reprezentanții companiilor cum dădeau un pas în spate atunci când aflau cu ce mă confrunt, fără să-mi ofere șansa să demonstrez ce pot să fac. 

Cum a decurs interviul de angajare pentru Issue Monitoring față de celelalte experiențe? Dar integrarea în echipa de monitorizare legislativă cum ți s-a părut?  

În cadrul interviului de angajare pentru Issue Monitoring s-a pus accent pe identificarea abilităților competențelor care mă fac un bun candidat pentru post. Am aflat despre locul de muncă vacant de la D-na Ramona Marian, Manager al Agenției Job Direct, din cadrul Fundației „Alături de Voi” România. După aplicare, am fost contactat de personalul din cadrul Issue Monitoring pentru stabilirea datei și orei de desfășurare a interviului de selecție.

În cadrul interviului am fost supus unui test de evaluare a cunoștințelor din domeniul politicilor publice, iar câteva zile mai târziu am aflat că am fost selectat de companie pentru a ocupa postul de analist politici publice. Astfel, începând cu luna decembrie 2021 mi-am început activitatea de analist politici publice în cadrul organizației Issue Monitoring, care are sediul în București. Unul dintre avantajele pe care mi le oferă acest job este libertatea de a lucra de oriunde doresc, întrucât jobul se desfășoară în regim remote. 

Integrarea în echipă nu a durat mult. Fiind angajat pe un post de junior, am avut o perioadă de probă de 3 luni. În această perioadă am fost instruit de un trainer delegat al organizației Issue Monitoring, care mi-a facilitat procesul de integrare în echipă și mi-a oferit informații esențiale cu privire la modul de desfășurare a activităților companiei. De asemenea, țin să menționez faptul că și ceilalți colegi s-au implicat și m-au ajutat să înțeleg cât mai bine tot ce presupune acest job.  

În prezent, îmi realizez în mod independent sarcinile și încerc să dau ce am mai bun, astfel încât să contribui deopotrivă la dezvoltarea mea și a companiei. 

Concluzie

Persoanele cu dizabilități vin cu o serie de atuuri: sunt empatice, se pricep să rezolve probleme și sunt dedicate companiei în care activează. Angajarea lor nu ar trebui văzută ca pe o provocare, ci ca pe o normalitate, un pas înainte spre un mediu de lucru divers și productiv.

În următorul articol interviu îți vom prezenta experiența Norei, colega noastră diagnosticată cu tetrapareză spastică de la naștere, care a trecut printr-o serie de interviuri și experiențe pe piața muncii, toate diferite și revelatoare.