Cum se integrează persoanele cu dizabilități pe piața muncii? Experiența Norei Maftei, Specialist Marketing Online la Issue Monitoring

persoanele cu dizabilități

Autor: Nora Maftei, Specialist Social Media @Issue Monitoring

Săptămâna trecută am prezentat experiența colegului nostru Costel, iar acum vom continua seria articolelor interviu cu colega noastră, Nora, care face parte din echipa Issue Monitoring de 3 luni. Experiența Norei ca persoană cu dizabilități pe piața muncii este mai vastă: a avut șansa de a trece prin situații care i-au dezvoltat abilitățile și parcursul profesional, dar și experiențe neplăcute din care a învățat lecții atât de folositoare pentru viitor.

Haideți să începem interviul!

Nora, cum te-ai descrie într-un paragraf? Care sunt trăsăturile care te definesc?

Sunt pasionată de marketing online: strategie, social media, content marketing, tool-uri de inteligență artificială, reclame… în principiu, de tot ce-i nou. Îmi place să fiu informată, să explorez, să încerc diferite strategii până o găsesc pe cea corectă. Sunt autodidactă și adaptabilă (n-am încotro, ca mamă a doi copii, situațiile neprevăzute sunt dese).

Poți să îmi povestești în câteva propoziții despre dizabilitatea ta?

M-am născut cu tetrapareză spastică, o afecțiune neurologică apărută ca urmare a unor disfuncții la nivelul sistemului nervos central, altfel spus, o activitate anormală și o funcție alterată a musculaturii tuturor celor patru membre. Am făcut mulți ani de recuperare, kinetoterapie care m-a ajutat să îmi recapăt funcțiile motorii și să duc o viață aproape de normal.

Care a fost parcursul tău academic? Ai simțit vreodată că dizabilitatea ta este o ”piedică ”în împlinirea viselor tale academice?

Prima dată când am simțit că dizabilitatea mea este o” piedică” a fost în clasele gimnaziale când nu reușeam să mă încadrez ca timp la teste sau olimpiade din cauză că scriam mai greoi.

Însă am avut un mare sprijin în mama mea, care a luptat mereu pentru recuperarea mea și pentru respectarea drepturilor mele ca persoană cu dizabilități. A vorbit cu profesorii și înainte de fiecare examen important făceam o cerere pentru acordarea unui timp suplimentar, de o oră. Dizabilitatea mea a fost și un atu: nu am avut niciodată ciorne, pentru că știam că nu am suficient timp și am învățat să îmi formulez ideile în variantă finală înainte de a ajunge pe foaie.

Ajunsă la Facultate nu am mai avut nevoie de acest timp suplimentar, am simțit că mă ”încadrez” mai bine, poate și datorită faptului că am făcut ceea ce îmi place ”Traductologie Franceză-Engleză”.

Cum a decurs primul tău interviu de angajare? Ai simțit reticență din partea potențialilor angajatori când menționai că ești o persoană cu dizabilități?

Primul meu job a fost de profesoară. Am susținut examen de titularizare la Limba Engleză, am luat cea mai mare notă din județ, dar nu erau locuri titularizabile. Așa am ajuns să predau ca profesoară de Engleză și Franceză, în Porumbacu de Jos, un sat la 30 de minute de Sibiu. A fost o experiență frumoasă, în care am întâlnit o directoare dedicată elevilor nu numai academic, ci și pe plan personal, care mi-a” pus o vorbă bună” pentru a-mi face naveta și acomodarea mai ușoare. Îmi amintesc cu drag de acea perioadă, atât de colegii profesori, cât și de elevi, care pe lângă munca grea pe care o făceau acasă se străduiau să vină la școală și să învețe.

Primul job pentru care am susținut un interviu a fost de profesoară de limba engleză la un centru privat. Având experință și în marketing online, mi s-a propus să schimb domeniul și am acceptat. În cadrul interviului nu am precizat că sunt persoană cu dizabilități, însă am anunțat în perioada imediat următoare. Reacția angajatorului m-a făcut să simt că am ascuns ceva și poate decizia acestuia ar fi fost alta dacă aș fi menționat dizabilitatea mea în cadrul interviului. De atunci am grijă să menționez acest aspect înainte de angajare.

Cum a decurs interviul de angajare pentru Issue Monitoring față de celelalte experiențe? Dar integrarea în echipa de monitorizare legislativă cum ți s-a părut? 

Când am susținut interviul de angajare pentru Issue Monitoring am plecat din start mai relaxată știind că nu trebuie să caut momentul potrivit pentru a aminti de dizabilitatea mea și să explic că sunt bună în domeniul meu, chiar dacă…

M-am simțit acceptată pentru ceea ce sunt, pe de-a-ntregul. Colegii au fost deschiși și de ajutor de la început, mă ajută să mă familiarizez cu acest domeniu nou pentru mine: monitorizare legislativă.

Cu experiența mea de 10 ani în marketing online și a lor, de peste 8 ani în monitorizarea politicilor publice vom face echipă bună pentru a-i ține la curent pe specialiștii din Public Affairs de tot ce-i nou pe scena legislativă din sectorul lor.

Concluzie

Știu că dizabilitatea mea ar putea fi un impediment la angajare, dar asta înseamnă că nu este jobul potrivit pentru mine și viziunea acelei companii este total diferită de a mea. Am depășit anii de început în care puneam semnul egal între dizabilitatea mea și nesiguranță.

Faptul că sunt persoana cu handicap m-a ajutat să dobândesc o serie de aptitudini pe care poate altfel nu le-aș fi dobândit. Pot fi doar recunoscătoare că am șansa de a face ce-mi place, într-o companie cu care împărtășesc aceleași valori, confirmate acum și de autorizația de Unitate Protejată.