Autor: Nora Maftei, Specialist Social Media @Issue Monitoring
Suntem deja la al treilea articol despre integrarea persoanelor cu dizabilități în echipa Issue Monitoring și am reușit să surprindem ceea ce au în comun colegii noștri: au reușit să vadă dincolo de dizabilitatea lor și să o transforme în abilitate. Și-au urmat visul educațional și profesional fără a fi condiționați și chiar mai mult, și-au dezvoltat atuuri care îi transformă în candidați de dorit pe piața muncii.
În articolul interviu de astăzi îți vom prezenta experiența lui Nicușor-Iulian Murgoci, membru al echipei noastre de aproape o lună.
Nicușor, cum te-ai descrie într-un paragraf? Care sunt trăsăturile care crezi că te definesc?
Consider că sunt o persoană sinceră și directă, care se poate integra într-un colectiv destul de ușor odată cu trecerea timpului. De asemenea, sunt un om înclinat spre analiză, spre ”despicarea firului în patru”, chiar dacă în viața cotidiană adeseori iau și decizii pripite. Nu în ultimul rând, îmi place să cred că sunt norocos și că îmi pot prioritiza nevoile în funcție de importanță.
Poți să îmi povestești în câteva propoziții despre dizabilitatea ta?
Încă de la naștere am fost diagnosticat cu retinopatie de prematuritate stadiul V, o afecțiune oftalmologică care practic mă ”lasă” să văd doar cu un singur ochi, cel stâng, dar cu miopie forte și alte diagnostice și cu nefericita posibilitate de agravare a acestora pe parcursul vieții, fără a exista deocamdată vreo posibilitate de ameliorare.
Astfel, sunt nevoit să folosesc ochelarii și un dispozitiv asistiv (OrCam My Eye) în aproape toate activitățile pe care le desfășor, să urmez o schema de tratament și să încerc, atât în timpul liber, cât și la lucru să mă feresc de eforturi vizuale intense sau prelungite.
Care a fost parcursul tău academic? Ai simțit vreodată că dizabilitatea ta este o ”piedică ”în împlinirea viselor tale academice?
Am avut un parcurs academic normal, absolvind în vara anului trecut studiile universitare de master și având încă în plan și urmarea studiilor doctorale. În ceea ce mă privește nu pot spune că dizabilitatea mea a constituit o piedică vizibilă, ba chiar pot spune că astfel am fost cumva îndreptățit la unele facilități care mi-au ușurat trecerea prin sistemul educational ( timp mărit la examene, situarea în primele bănci etc). Nu în ultimul rând, țin să menționez că am reușit să mă descurc privindu-mă nu ca pe o persoană demnă de milă, ci ca pe un om normal, atât la școală cât și acasă.
Cum a decurs primul tău interviu de angajare? Ai simțit reticență din partea potențialilor angajatori când menționai că ești o persoană cu dizabilități?
Până să ajung la primul interviu de angajare am avut mai multe ”tentative”. Prima, în toamna lui 2020 la puțin timp după terminarea studiilor universitare de licență. Primul interviu de angajare l-am susținut însă aproape doi ani mai târziu, pentru un post în cadrul unui institut de cercetare în domeniul istoriei militare. Deși nu au arătat-o ostentativ și nu mi-au spus-o direct, am înțeles mai târziu că angajatorul nu ar fi fost așa de dispus pentru a colabora, dat fiind domeniul și ramificațiile naționale și internaționale de care se bucură.
Cum a decurs interviul de angajare pentru Issue Monitoring față de celelalte experiențe? Dar integrarea în echipa de monitorizare legislativă cum ți s-a părut?
Am descoperit Issue Monitoring în vara anului 2021, cu ocazia unui anunț dat pe pagina de Facebook prin care se căuta recrutarea unei personae pentru postul de analist politici publice, recrutare ce era rezervată persoanelor cu dizabilități. Am vrut să aplic, dar până am făcut-o efectiv a trecut perioada.
Ulterior, în primăvara acestui an am fost contactat pentru un interviu de angajare pe același post; desi nu am fost selectat, am fost încurajat să ”rămân pe fir” deorece vor mai exista șanse de colaborare în viitor. Acea șansă a venit în urmă cu aproximativ trei săptămâni, când am început efectiv activitatea. Sunt încă în perioada de probă și, desi există și suișuri și cobrâșuri ( fiind și primul meu loc de muncă) le văd ca pe o provocare, ca pe un punct de plecare. Nu știu ce îmi rezervă viitorul, dar știu că prin a veni la Issue Monitoring am pornit în descoperirea acestei necunoscute.
Dacă nu ai citit incă experiențele colegilor noștri cu dizabilități, le poți găsi aici și aici.