PA Focus: Schimbări politice în luna iunie

PA Focus sector politic

Articol scris de Ana-Maria Anghel

Alegerile din 9 iunie au marcat o schimbare semnificativă în peisajul politic al României, Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) emergând ca forțe dominante. Obținând cele mai multe mandate în Parlamentul European și aproape 60% din primării și consilii județene, victoria lor a fost pronunțată. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), de orientare ultranaționalistă, a obținut surprinzător locul doi, în timp ce partidul extremist S.O.S. România a câștigat și el reprezentare. Pe măsură ce scena politică se pregătește pentru alegerile viitoare, coaliția PSD-PNL pare stabilă, asigurând o perioadă liniștită în Parlament în timp ce sesiunea se încheie.

Puncte importante ale lunii precedente:

PSD ȘI PNL AU CÂȘTIGAT ALEGERILE DIN 9 IUNIE. La alegerile din 9 iunie, Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) au ieșit victorioși atât în competițiile locale, cât și în cele europene. Au obținut 19 mandate în Parlamentul European (48,5% din voturi) și o cotă semnificativă de primării, PSD câștigând 34,7%, iar PNL 29%. Cu toate acestea, funcția de primar al Bucureștiului a fost câștigată de independentul Nicușor Dan. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a obținut locul doi, în timp ce S.O.S. România, condusă de Diana Șoșoacă, a câștigat două mandate în PE. Se așteaptă ca viitorii europarlamentari să-și aleagă în curând comisiile din PE.

USR ARE O NOUĂ CONDUCERE. În urma înfrângerii la alegerile din 9 iunie, președintele USR Cătălin Drulă a demisionat, iar Elena Lasconi a fost aleasă cu 68% din voturi. Ca nou lider, Lasconi, realeasă primar al Municipiului Câmpulung, ar putea abandona alianța ADU și este deschisă la noi colaborări de dreapta sau centru-dreapta pentru viitoarele alegeri.

SAGA PREZIDENȚIALĂ. Coaliția PSD-PNL încă nu a ajuns la un acord privind datele alegerilor prezidențiale. Inițial, PSD a propus 15 și 29 septembrie, dar PNL preferă noiembrie sau un compromis în octombrie pentru a evita perioada de vacanță. Ambele partide doresc candidați separați, necesitând noi date. Negocierile continuă cu toți liderii de partid.

Actualizare: Reprezentanții Coaliției au ajuns la un consens privind organizarea alegerilor prezidențiale, după cum urmează:

Primul tur pe 24 noiembrie

Al doilea tur pe 8 decembrie

În plus, s-a ajuns la un acord comun pentru organizarea alegerilor parlamentare pe 1 decembrie.

La ce să ne așteptăm luna aceasta:

Câștigând alegerile din 9 iunie, Coaliția de guvernare PSD-PNL are un avantaj mai mare decât ne așteptam, rezultatul nu doar că le oferă legitimitate, dar îi propulsează și pe primul loc în lista favoriților pentru următoarele două alegeri (generale și prezidențiale).

Cu toate acestea, deoarece PSD are câteva voturi în fața PNL, mai ales la alegerile locale, principalele voci liberale și-ar putea exprima îngrijorarea cu privire la posibilitatea unui viitor PNL supus social-democraților. Chiar și așa, previziunile noastre pentru această lună arată mai degrabă stabilitate politică a partidelor aflate la guvernare și o perioadă de recuperare pentru opoziție, mai ales că nici social-democrații, nici liberalii nu par dornici să treacă în „tabăra” opoziției doar pentru a pune capăt Coaliției.

Aveți nevoie de informații legislative în timp real? Oferim o demonstrație GRATUITĂ de 30 de zile pe platforma noastră de monitorizare legislativă. Completați acest formular!