Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă – octombrie 2019

În această săptămână, va fi dezbătută și votată a patra moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, depusă de opoziție. Moțiunea a fost semnată de 237 de parlamentari aparținând grupurilor PNL, USR, UDMR, PMP și Pro-Europa, dar și de parlamentarii independenți care au aparținut grupului ALDE.

Având în vedere separarea coaliției PSD-ALDE și numărul de parlamentari semnatari, moțiunea de cenzură care se va dezbate pe 10 octombrie are șanse mari să fie validată, previziune confirmată și de victoria obținută de opoziție în ședința plenului Camerei Deputaților din săptămâna anterioară, când a fost respinsă propunerea PSD de a dezbate moțiunea sâmbătă.

Pentru prima dată de la instalarea Guvernului Dăncilă, asistăm la o schimbare a polilor de putere din Parlament, opoziția fiind mai puternică și mai determinată de a pune capăt acestei Guvernări, decât în trecut.

Ne așteptăm ca, în perioada următoare, parlamentarii PSD să negocieze cu opoziția, în încercarea de a păstra puterea până la alegerile prezidențiale, unde Viorica Dăncilă plănuiește să ajungă cel puțin în al doilea tur de scrutin. Pe de altă parte, nici opoziția nu se lasă mai prejos, liderul PNL Ludovic Orban anunțând că va continua negocierile atât cu parlamentarii independenți, cât și cu cei aparținând grupului PSD, pentru a-și asigura majoritatea parlamentară.

Amintim că, în prezent, există 465 de parlamentari în cele două camere reunite, iar pentru o validare a moțiunii de cenzură, opoziția are nevoie de 233 de voturi favorabile.

Ioana Ene, Issue Monitoring