Politici in energie 2022: Plafonarea preturilor la energie

Plafonarea pre╚Ťurilor la energie ╚Öi plafonarea pre╚Ťurilor la gaze au reprezentat cele mai acute aspecte din domeniu ├«n 2022. Astfel, statul rom├ón a implementat mai multe m─âsuri ├«n 2022 pentru sectorul energetic, ÔÇ×├«n scopul protej─ârii cet─â╚Ťenilor ╚Öi economiei de cre╚Öterea pre╚Ťurilor la energie ╚Öi gaze naturaleÔÇŁ. 

Protec╚Ťia consumatorilor vulnerabili care se confrunt─â cu efectele crizei energetice, a fost printre primele m─âsuri implementate de Guvern ├«nc─â din 2021, folosind o schem─â de plafonare ╚Öi compensare, diferen┼úa dintre pre┼úul pie┼úei ┼či cel din plafon fiind suportat─â de la bugetul de stat. 

Ordonan┼úa de atunci, 118/2021, a fost modificat─â prin Legea  de aprobare a acesteia, 259/2021 ┼či, ├«ncep├ónd cu 1 februarie 2022, modificat─â din nou, prin Ordonan┼úa de Urgen┼ú─â nr. 3/2022, astfel c─â aproape to┼úi consumatorii au beneficiat de aceast─â plafonare. 

Plafonarea pre╚Ťurilor la energie, ├«n func╚Ťie de consum

Ini╚Ťial, Guvernul s-a angajat s─â compenseze furnizorii pentru diferen╚Ťa dintre pre╚Ťul mediu de achizi╚Ťie al acestora ╚Öi pre╚Ťul de plafon pl─âtit de consumatori, ├«ns─â sistemul a fost criticat din cauza cheltuielilor uria╚Öe pe care le-ar fi implicat. 

Prin aceste modific─âri, Rom├ónia a urmat ╚Öi deciziile europene de gestionare a consumului de energie, descuraj├ónd tendin╚Ťa de cre╚Ötere nejustificat─â a pre╚Ťurilor. 

├Än aprilie, prin Ordonan┼úa de Urgen┼ú─â nr. 27/2022, se majora perioada de plafonare p├ón─â la 31 martie 2023. De asemenea, plafoanele au fost diferen┼úiate ├«n func┼úie de consum. 

Pentru consumatorii casnici: 0,68 lei pe kWh pentru un consum de p├ón─â la 100 kWh ┼či 0,8 lei pentru 100-300 kWh, iar, pentru consumatorii noncasnici, 1 leu pe MWh. 

La gaze, plafonul a fost stabilit la 0,31 lei pe kWh pentru consumatorii casnici ┼či 0,37 lei pentru noncasnici.

Un nou plafon de decontare începând cu 1 septembrie 2022

├Äns─â, de la 1 septembrie 2022, legisla┼úia a fost din nou modificat─â prin Ordonan┼úa de Urgen┼ú─â nr. 119/2022, care a introdus un plafon de decontare de 1.300 de lei pentru furnizorii de energie, ├«n condi┼úiile ├«n care pre┼úurile din pia┼úa angro erau peste acest nivel. 

├Än replic─â, furnizorii de energie au ar─âtat c─â ordonan┼úa ├«i oblig─â s─â ├«nregistreze pierderi ┼či au ├«nceput s─â refuze clien┼úii care le cereau oferte, dac─â ace┼čtia se ├«ncadrau ├«n schema de compensare. A┼ča au ajuns foarte multe firme s─â aib─â probleme ├«n g─âsirea furnizorilor de energie ┼či gaze.  

Ordonan┼úa de Urgen┼ú─â nr. 119/2022 a fost modificat─â ├«n Parlament, astfel ┼či mai multe categorii de consumatori au beneficiat de pre┼úurile cele mai mici. ├Än plus, s-a introdus obligativitatea unor categorii sociale de consumatori s─â beneficieze de cele mai mici tarife ├«n urma unor declara┼úii pe propria r─âspundere, precum familiile cu trei copii, cele monoparentale sau consumatorii care au echipamente de oxigen.

Introducerea unui mecanism reglementat de achizi╚Ťie centralizat─â a energiei

├Än decembrie 2022, Guvernul a aprobat o nou─â ordonan┼ú─â, Ordonan┼úa de Urgen┼ú─â nr. 192/2022, care a intrat ├«n vigoare din 1 ianuarie 2023 ┼či care extinde p├ón─â la 31 martie 2025 perioada de interven┼úie a statului. ├Än plus, ┼či pia┼úa angro a devenit semi-reglementat─â: a fost introdus un mecanism reglementat de achizi┼úie centralizat─â a energiei de c─âtre OPCOM, operatorul bursei de energie, prin Ordonan╚Ťa de Urgen╚Ť─â nr. 153/2022. Practic, OPCOM cump─âr─â de la produc─âtori o cantitate de energie ├«n baza prognozei de consum, la pre┼úul de 450 de lei/MWh ┼či o vinde furnizorilor de energie care au ├«n portofoliu clien┼úi finali, distribuitorilor de energie ┼či Transelectrica tot cu 450 de lei.

Cu toate acestea, exper╚Ťii spun c─â singura solu╚Ťie real─â de a ajuta consumatorii, ceea ce duce implicit la sc─âderea pre╚Ťurilor, este cre╚Öterea produc╚Ťiei de energie, ├«ntruc├ót pe pia╚Ť─â exist─â prea pu╚Ťin─â energie ├«n compara╚Ťie cu ceea ce se consum─â ╚Öi ar trebui g─âsite noi surse de produc╚Ťie de energie pentru a rezolva problema pe termen lung.Informa╚Ťia este vital─â, a╚Öa c─â nu rata╚Ťi nici modific─ârile legislative din sectorul financiar bancar 2022.