Declarația unică pentru dividende: 2023 aduce noi plafoane pentru contribuabili

Fiecare an vine cu obligativitatea depunerii formularului 212 – privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice. Acesta este extrem de important pentru antreprenorii care înregistrează venituri din dividende – precum și pentru persoanele care tranzacționează acțiuni la bursă.

Ce este declarația unică?

Declarația Unică sau Formularul 212 reprezintă documentul în baza căruia se declară impozitul pe veniturile realizate din investiții, respectiv:

  • Venituri din dividende;
  • Venituri din dobânzi;
  • Câștiguri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare;
  • Câștiguri din transferul aurului de investiții;
  • Venituri din lichidarea unei persoane juridice.

Tot prin aceasta se stabilește și obligația de plată a contribuțiilor sociale datorate (CAS și CASS). 

Prin urmare, persoanele care în 2022 au realizat venituri mai mari de 30.600 lei datorează contribuții sociale. 

De unde se obține și unde se completează declarația unică?

Declarația Unică poate fi descărcată de pe site-ul ANAF sau direct din Spațiul Virtual. Aceasta poate fi depusă online sau fizic, la ghișeu. Cu toate acestea, Agenția Națională de Administrare Fiscală recomandă ca înregistrarea declarației să se realizeze prin mijloacele electronice de transmitere la distanță.

Până când trebuie completată declarația unică?

Pentru completarea și depunerea Declarației Unice se păstrează același termen din trecut, respectiv 25 mai. Termenul de plată a obligațiilor datorate este 25 mai 2024.

Plata se poate realiza prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau a ghișeul.ro. Pentru persoanele care preferă plata prin numerar, mandat poștal sau card bancar, acest lucru este posibil la unitățile Trezoreriei sau la ghișeu. 

Plafoane noi pentru plata contribuțiilor

Persoanele care înregistrează venituri trebuie să cunoască faptul că acestea suportă o impozitare corespunzătoare. Totodată, acestea pot datora contribuții sociale, dacă veniturile depășesc anumite plafoane.

Anul acesta s-a schimbat modul de stabilire a bazei de calcul a impozitului pe venit. Pe lângă majorarea impozitului pe dividend brut de la 5% la 8%, tot anul acesta se modifică și baza de calcul a contribuțiilor sociale.


Astfel, persoanele care obțin venituri din activități independente, drepturi de autor, dividende, ș.a., datorează CAS la o bază de calcul egală cu:

  • 12 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile au valoare între 12 și 24 salarii minime brute/țară;
  • 24 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile depășesc 24 salarii minime brute/țară.

Și baza de calcul a contribuțiilor CASS se modifică astfel:

  • 6 salarii minime brute pe țară, pentru venituri cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute/țară;
  • 12 salarii minime brute, pentru veniturile cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute;
  • 24 salarii minime brute pentru persoanele care realizează venituri mai mari de valoarea a 24 salarii minime brute pe țară.

Așadar noile plafoane aplicate sunt de 18.000/36.000/72.000 lei pentru CASS și 36.000 lei, respectiv 72.000 lei pentru CAS.

Cum se completează declarația unică de către persoanele care NU au obligativitatea reținerii la sursă a contribuțiilor sociale

Atunci când persoanele care înregistrează venituri nu au obligativitatea reținerii la sursă a contribuțiilor sociale, declarația unică se depune astfel:

  • În capitolul 2 se va trece venitul estimat pentru anul curent și se stabilesc contribuțiile de plată – în situația în care venitul estimat este mai mare de 6/12/24 salarii minime pe economie;

Ori există posibilitatea e a se depune declarația astfel:

  • După încheierea anului fiscal, se completează primul capitol din declarație și se stabilesc contribuțiile de plată.

Potrivit Ordinului 2541/2022 dacă ați realizat primul pas, nu mai este nevoie să îl faceți pe al doilea.

În fiecare zi apar noi modificări legislative care îți pot afecta activitatea. De aceea este util să ai în permanență un asistent personal la îndemână care să te ajute să parcurgi doar eea e contează din cele peste 3500 acte normative anuale. Testează gratuit aplicația noastră pentru 30 zile și vezi cât de liniștitor este să fii mereu în pas cu legea!