FTI Consulting a publicat anul acesta un sondaj din rândul profesioniștilor în Public Affairs în care surprinde riscurile și provocările interne și externe pe care aceștia le întâmpină în munca lor zilnică, surprinzând și prioritățile pentru anul 2024.
Într-un mediu internațional incert și volatil, profesioniștii din Public Affairs sunt mai importanți pentru companii ca niciodată. Cu toate acestea, multe echipe de Public Affairs se află într-o poziție contradictorie. Deși au funcții cheie în protejarea și extinderea operațiunilor corporative, se confruntă totuși cu dificultăți în comunicarea și aducerea valorii în cadrul organizațiilor lor. Aceștia se confruntă cu dificultăți specifice în măsurarea impactului muncii lor, în obținerea accesului la factorii de decizie și în colaborarea eficientă cu colegii care ocupă alte funcții. Acest raport examinează natura acestor provocări, pașii care pot fi luați pentru a le rezolva și explorează opiniile și nevoile liderilor internaționali din domeniul Public Affairs din lumea afacerilor de astăzi.
Principalele priorități și riscuri externe pentru profesioniștii din Public Affairs
78% dintre liderii din domeniul politicilor publice au afirmat că fragmentarea politicilor și reglementărilor reprezintă o tendință cheie cu care se va confrunta organizația lor în următoarele 12 luni.
Aproape 7 din 10 lideri din domeniul Public Affairs se tem că aspectele legate de reglementare și conformitate reprezintă riscuri pentru compania lor în următoarele 12 luni.
83% dintre profesioniștii în Public Affairs au afirmat că este posibil ca afacerea lor să fie afectată de reglementările ESG și de sustenabilitate.
Turbulențe geopolitice și economice
Companiile se așteaptă să fie afectate de turbulențe geopolitice și economice până în 2024. Conflictul în curs din Ucraina continuă să prezinte riscuri semnificative pentru securitatea generală și încrederea pe piețe. În același timp, războiul a avut un impact mare asupra prețurilor la energie și a creat restricții comerciale, cu implicații majore asupra operațiunilor și profitabilității multor afaceri. Marile economii se confruntă cu inflație la niveluri record. În plus, companiile trebuie să se adapteze unei ordini internaționale tot mai polarizate, temerilor de decuplare economică între SUA și China, și divergențelor globale în reglementare și politică. Este un mediu extern provocator, și, dat fiind acest context, nu este surprinzător faptul că 78% dintre liderii din Public Affairs au afirmat că fragmentarea politicilor și reglementărilor este o tendință cheie cu care se va confrunta organizația lor în următoarele 12 luni.
Relațiile geopolitice se schimbă, iar companiile trebuie să se adapteze acestei realități. Perspectiva unei competiții între marile puteri înseamnă că relațiile diplomatice multilaterale se fragmentează, cu implicații majore asupra activității economice. Pe măsură ce relațiile bilaterale dintre SUA și China se deteriorează, SUA își îndeamnă aliații să se despartă complet sau să reducă în mod semnificativ dependența de China. În urma șocului provocat de războiul din Ucraina, UE încearcă să-și reducă dependența de aprovizionarea cu energie din Rusia.
Liderii din domeniul politicilor publice recunosc provocarea creată de aceste schimbări: 45% dintre respondenți au declarat că industria lor va fi afectată de naționalism, localizare și polarizare în următoarele 12 luni.
Reglementarea – o povară grea
Provocările privind reglementarea și volatilitatea politică pun riscuri directe asupra companiilor din întreaga lume. Tehnologia, fiscalitatea și programele legate de politica climatică continuă să genereze o politică de reglementare sporită, punând presiune asupra multor companii.
În contextul incertitudinii constante, necesitatea ca liderii de afaceri să privească holistic situațiile de ”criză” este mai mare ca niciodată. Echipele executive și consiliile de administrație care colaborează regulat și direct cu liderii din domeniul politicilor publice pentru a înțelege implicațiile strategice ale volatilității politice și ale evoluției contextelor politice asupra afacerilor lor, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung vor avea cu siguranță un avantaj.
Pentru a avea strategii adaptate la dinamica politică, economică, financiară, profesioniștii din Public Affairs trebuie să aibă o înțelegere aprofundată a acestor domenii și să fie cu un pas înaintea schimbărilor legislative.
Este aproape imposibil să urmărească tot procesul legislativ din industria în care activează, de aceea intervenția unui asistent digital care să-i ajute în monitorizarea și înțelegerea schimbărilor legislative este o necesitate. Dacă lucrezi în PA și încă nu ai încercat un tool de monitorizare care îți oferă până la 30 de ore pe lună pentru ceea ce contează, îți recomandăm aplicația Issue Monitoring.
Așteptări crescute legate de ESG
După cum ai putut citi în celelalte articole recente de pe blogul nostru, există tot mai multe norme și reglementări în domeniul sustenabilității.
În plus față de reglementarea anterioară, atât UE, cât și Marea Britanie avansează cu noi cerințe ESG în 2023. În aceste piețe, companiile trebuie să se adapteze noii lor realități de reglementare.
Principalele priorități pe termen scurt pentru profesioniștii din Public Affairs
Nesiguranța economică, riscurile politice și cerințele de reglementare crescute domină mediul extern actual al firmelor internaționale. Confruntate cu aceste provocări, planurile de dezvoltare au fost regândite; în 2022, valoarea și volumul total al tranzacțiilor de fuziuni și achiziții la nivel mondial au scăzut cu 29%, respectiv cu 6%. Pentru a opera cu succes în acest context de afaceri, companiile trebuie să identifice, să se adapteze și să prevină în mod eficient riscurile politice.
Pentru a gestiona aceste provocări externe, liderii din domeniul Public Affairs cred că executivii lor ar trebui să acorde prioritate muncii de Public Affairs. Conform acestora, implicarea în politicile publice, dezvoltarea relațiilor și creșterea conștientizării publice sunt principalele priorități de afaceri cu care se confruntă organizațiile lor în următoarele 12 luni. 97% au declarat că „schimbarea politicilor sau reglementărilor” va fi o prioritate pentru organizația lor, 81% au afirmat că „dezvoltarea relațiilor” va fi o prioritate pentru organizația lor, iar 75% au spus că „branding-ul și creșterea conștientizării publice” vor fi la fel de importante.
Avans tehnologic și digitalizare în Public Affairs
Pentru a prospera, o companie trebuie să se adapteze și să transforme în mod constant produsele, serviciile și procesele sale. Respondenții la sondaj au recunoscut că succesul companiei lor este puternic influențat de capacitatea acesteia de a profita la maximum de schimbările științifice și tehnologice.
Peste 3 din 4 (76%) au declarat că activitatea de cercetare și dezvoltare este o prioritate pentru compania lor în următoarele 12 luni, și interesant, 43% au considerat că cercetarea și dezvoltare este de asemenea, o prioritate pentru echipa lor de Public Affairs. Digitalizarea a fost considerată de asemenea de o importanță similară – 74% au spus că digitalizarea va fi o prioritate pentru organizația lor în următorul an, iar 65% au afirmat că va fi o prioritate și pentru funcțiile din domeniul politicilor publice.
Influența Inteligenței Artificiale în profesia de specialist în Public Affairs
La nivelul muncii de rutină, inteligența artificială poate ajuta profesioniștii din acest domeniu să redacteze și să analizeze materiale în numele părților interesate, atât pe plan intern, cât și extern. La un nivel mai complex, va permite companiilor să adapteze comunicările către audiențe tot mai specifice; cu suficiente date, mesajele pot fi sintetizate și direcționate pentru a se potrivi audienței potrivite. În cele din urmă, promite să transforme întregul flux de lucru al comunicărilor corporative.
În partea a doua a articolului, îți vom prezenta continuarea acestui sondaj care va cuprinde date despre comunicarea internă a specialiștilor în Public Affairs și provocările pe care le întâlnesc echipele de PA în colaborarea internă.