În partea a doua a articolului îți vom prezenta dificultățile de comunicare pe plan intern cu care experții în Public Affairs se confruntă în activitatea lor conform studiului realizat de FTI Consulting, dar și aspectele pe care ar dori să le îmbunătățească în 2024.
În linii mari, un job în Public Affairs implică monitorizarea, analizarea, gestionarea și reducerea riscurilor reglementare și politice, dar și identificarea de oportunități strategice pentru companie. Provocările cu care se confruntă echipele de Afaceri Publice se referă în primul rând la atribuțiile lor interne. Multe echipe care activează în acest domeniu se străduiesc să demonstreze valoarea impactului pe care îl au în organizația din care fac parte. Majoritatea celor care fac parte din executiv activează în domenii precum: dezvoltarea produselor, generarea de venituri, logistică și marketing, fluxuri de lucru operaționale, cu KPI-uri și rezultate clare. Pe de altă parte, profesioniștii din domeniul afacerilor publice își concentrează eforturile pe evaluarea informațiilor, dezvoltarea relațiilor, generarea de influență în numele companiei, asigurarea unui mediu reglementar favorabil. Având în vedere că fluxurile de lucru sunt diferite în funcție de aria de activitate, executivul poate subestima contribuția echipei de Public Affairs.
Știai că?
40% din profesioniștii care activează în Public Affairs cred că cea mai mare provocare cu care se confruntă este lipsa de înțelegere din partea liderilor din corporație pentru munca lor
Unul din patru profesioniști din domeniul Afacerilor Publice consideră că nu au indicatori cheie de performanță (KPI-uri) clari pentru a măsura performanța lor.
56% au afirmat că se așteaptă să vadă o mai mare prioritate acordată recunoașterii muncii din domeniul Afacerilor Publice de către alte funcții și CEO în următoarele 12 luni.
Valoarea pe care echipele de Public Affairs o aduc în cadrul organizației
Harvard Business Review estimează că până la 80% din valoarea de piață a companiilor provine din active intangibile, dificil de evaluat, cum ar fi valoarea mărcii, capitalul intelectual reprezentat de angajaților și clientela. Acestea sunt domenii de valoare comercială care cad direct în sfera de competență a Afacerilor Publice. Percepțiile pozitive despre companie atrag mai mulți clienți, angajați și oportunități de colaborare cu părțile interesate externe. Percepțiile pozitive permit companiilor să dezvolte mai multe relații, să-și dezvolte mai multă influență și să adune mai multe informații despre lumea din jurul lor.
Presiunile politice și economice au, de asemenea un impact mare asupra modului în care corporațiile își desfășoară activitatea, de aceea anticiparea și influențarea mediilor strategice sunt puncte cheie într-o dezvoltare sănătoasă a companiei. Pe de altă parte, viteza și diversitatea canalelor de comunicare actuale impun un răspuns rapid și eficient la schimbări și situații de criză. Echipele de PA oferă beneficii inestimabile organizațiilor în care își desfășoară activitatea, prin anticiparea, adaptarea și răspunsul rapid la schimbările reglementare.
Echipele de Afaceri Publice întâmpină dificultăți în comunicarea valorii lor, ceea ce împiedică influența lor internă
Deși beneficiile pe care echipele de Afaceri Publice le oferă sunt evidente, multe dintre acestea întâmpină dificultăți în comunicarea valorii la nivel de organizație. 40% dintre experții în PA care au participat la acest sondaj au simțit că munca lor nu este înțeleasă de management. Mai mult, 32% dintre respondenți au considerat că cea mai mare provocare cu care se confruntă la nivel intern este obținerea sprijinului altor părți interesate pentru atingerea obiectivelor și realizarea strategiei de afaceri publice.
Liderii din acest domeniu sunt interesați să reducă această lipsă de recunoaștere. Când li s-a cerut să enumere activitățile prioritare ale funcției lor pentru următoarele 12 luni, 56% au afirmat că se așteaptă să vadă o îmbunătățire a recunoașterii muncii în Afaceri Publice de către celelalte funcții din companie și de către CEO.
Accesul la decidenții interni reprezintă o altă provocare pentru echipele de Public Affairs
O parte a comunicării valorii constă în a avea acces adecvat la decidenții interni. Este clar că experții care au participat la sondajul FTI Consulting apreciază accesul la nivelul ”C-suite” pentru echipele lor de Afaceri Publice, dar în multe cazuri au simțit că acest lucru lipsește. Când au fost întrebați care ar fi liniile ideale de raportare pentru ca funcția lor în Afaceri Publice să prospere, majoritatea (52%) a răspuns că ar dori să raporteze direct către CEO. Influența în cadrul Consiliului de Administrație a fost, de asemenea, considerată importantă, cu aproape 3 din 10 respondenți (29%) afirmând că ar avea nevoie de aceasta.
Există o discrepanță între dorința de a avea acces la nivel înalt și realitatea actuală. Doar 3 din 10 profesioniști din domeniul Afaceri Publice au declarat că au acces direct la CEO, în timp ce doar 12% au spus că raportează direct Consiliului de Administrație. De fapt, majoritatea echipelor de Afaceri Publice au constatat că influența lor este intermediată de alte părți interesate. Aproape 1 din 4 executivi (23%) au spus că funcția lor raportează către Corporație, iar 26% au raportat fie către Consilierul General, fie la un amestec divers de executivi de nivel înalt, cum ar fi CFO și Relații cu Investitorii. 6% au raportat fie către echipa care se ocupă de ‘sustenabilitate’, fie către ‘marketing‘.
Accesul direct, fără intermediari, la decidenți este un element important în determinarea capacității lor de a-și exercita influența în cadrul organizațiilor lor. De asemenea, acest aspect vorbește despre sănătatea în sens larg a organizației – atunci când decidenții au canale directe către sfaturile echipelor de Afaceri Publice, sunt mai bine pregătiți să ia decizii strategice.
Ce aspecte și-ar dori experții din Public Affairs să îmbunătățească în 2024
Echipele de Afaceri Publice au o serie de îmbunătățiri de făcut pentru a dezvolta abilitatea de a lucra eficient cu alte funcții. Cu toate acestea, liderii din domeniul Afacerilor Publice au identificat și o serie de lacune în ceea ce privește abilitățile echipelor. Cu impact semnificativ, în multe cazuri, au considerat că echipele lor de Afaceri Publice nu au competența necesară pentru a-și îndeplini rolurile de bază în dezvoltarea influenței și monitorizarea informațiilor.
În mod alarmant, un sfert dintre respondenți au simțit că au întâmpinat dificultăți în activitatea de cercetare și analiză necesare pentru a înțelege, revizui și sintetiza evoluțiile politice și reglementările legislative. Aproape 3 din 10 (28%) dintre respondenți au considerat că echipa lor nu are capacitatea de a monitoriza în mod constant evoluțiile politice și reglementările, și alți 28% s-au îngrijorat că echipa lor nu avea abilitatea de a proiecta și implementa campanii eficiente cu multiple părți interesate.
Aceste aspecte ar putea fi îmbunătățite cu ajutorul unui asistent virtual, expert în politici publice, capabil să livreze informații din domenii de interes variate, precum: sănătate, financiar-bancar, energie, mediu, digital, în timp real. În spatele acestui asistent virtual stă munca a opt experți în monitorizare legislativă cu experiență vastă în domeniu. Poți afla cum să treci munca de cercetare și monitorizare legislativă pe pilot automat cu un click aici.
Colaborarea este esențială pentru succesul echipelor de Afaceri Publice
Aproape 1 din 3 (32%) lideri din domeniul Afaceri Publice cred că echipele lor nu au capacitatea de a lucra eficient cu reprezentați din alte funcții.
92% au identificat colaborarea eficientă cu alte funcții drept o prioritate atunci când li s-a cerut să evalueze prioritățile legate de personal pentru funcția de Afaceri Publice a companiei lor în următorul an.
82% dintre liderii din domeniul Afaceri Publice au declarat că îmbunătățirea colaborării va fi o prioritate în anul următor.
Colaborarea internă generează impact pozitiv
Îmbunătățirea metricilor și aprecierea generală a muncii lor sunt elemente importante în crearea unei echipe eficiente de Afaceri Publice, dar pentru a avea succes, profesioniștii din domeniul Afacerilor Publice trebuie să poată colabora și cu alte echipe din cadrul companiei lor și să facă acest lucru în moduri care să contribuie la atingerea obiectivelor de afaceri. Ca interfață între companie și Stakeholderi, cum ar fi guvernele și legiuitorii, ei trebuie să poată informa eficient acțiunile colegilor lor și, atunci când este necesar, să îi sfătuiască pe acești colegi cu privire la activitățile în care să se implice în funcție de prioritățile reglementare și politice. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să aibă relații bine dezvoltate și de bună colaborare. Lipsa acestor relații expune compania la riscuri.
Concluzie
În concluzie, experții în Afaceri Publice din 2023 se confruntă cu o serie variată de provocări. Contextele politice și schimbările legislative reprezintă riscuri semnificative, condițiile economice prezintă amenințări pentru profituri și clienți, iar schimbările tehnologice rapide continuă să reordoneze mediile în care companiile operează.
Pentru a reuși în acest peisaj complex și în continuă schimbare, profesioniștii din Afaceri Publice au nevoie de o înțelegere profundă a factorilor politici, sociali și economici care afectează organizațiile lor. Mai mult, pentru a gestiona acest set larg de responsabilități și pentru a-și maximiza influența strategică în cadrul companiei lor, echipele de Afaceri Publice trebuie să se asigure că se echipează cu instrumentele, parteneriatele și colaborările interne care le vor permite să genereze schimbările dorite și să-și crească influența atât pe plan intern, cât și extern.