ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024 – PROFILUL CANDIDAȚILOR: NICOLAE CIUCĂ

Nicolae Ciucă

Articol scris de Emilian Aignătoaei, Senior Public Policy Analyst Issue Monitoring

Continuam seria de mini-articole despre profilul candidatilor la prezidentiale cu Nicolae Ciucă.

În contextul alegerilor prezidențiale din România, Nicolae Ciucă, actualul președinte al Senatului și lider al PNL, se confruntă cu un parcurs incert în sondaje. Deși experiența sa militară și politică îi oferă un avantaj, șansele de a intra în turul doi al alegerilor sunt reduse, conform sondajelor actuale.

PARCURSUL INCERT AL CANDIDATURII LA PREȘEDINȚIE ȘI POZIȚIONAREA ÎN SONDAJE. Actualul președinte al Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, ar fi pe locul trei în cele mai multe sondaje cu privire la alegerile prezidențiale, în timp ce alte sondaje îl plasează pe locul doi după Marcel Ciolacu sau chiar pe locurile 5-6, după Elena Lasconi sau George Simion. Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la președinție din partea PNL în Consiliul Național al partidului, dar o perioadă a existat o incertitudine legată de candidatura acestuia, probabil din anumite calcule politice, existând diverse discuții cu privire la un candidat comun PSD-PNL, susținerea lui Mircea Geoană ca independent sau chiar un candidat unic al forțelor de dreapta. Deși au existat discuții și în interiorul PNL dacă Nicolae Ciucă ar fi candidatul potrivit, având în vedere că vine după o guvernare dificilă ca prim-ministru, marcată de pandemie, războiul din Ucraina și dificultăți economice, liderul PNL a fost intens promovat în ultima perioadă și recent a lansat o carte cu privire la biografia sa și viziunea politcă, economică și socială asupra României.

DE LA CARIERA MILITARĂ LA POLITICA DE VÂRF. Aproape toată cariera lui Nicolae Ciucă a fost legată de domeniul militar, acesta absolvind în 1985 Liceul Militar din Craiova, iar în 1988 Şcoala Militară de Ofiţeri Activi din Sibiu. Începând cu 1990 a efectuat diverse cursuri la instituții din țară și din afară, din anul 1993 până în 1995 urmează Cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Bucureşti, iar în 2003 devine Doctor în ştiinţe militare la UNAP Bucureşti. În 2004 urmează în SUA cursuri privind relaţiile civil-militari din Europa de Est şi Asia Centrală, iar în 2006 termină un master de Studii Strategice la Colegiul de Război din SUA. Activitatea sa profesională în domeniul militar începe din anul 1988 după terminarea studiilor, evoluând treptat de-a lungul anilor de la gradul de ofițer până la cel de general. În anii 2002 și 2004, Nicolae Ciucă a participat la misiuni NATO din Afghanistan și Irak în calitate de comandant al Batalionului 26 Infanterie. Dacă până în 2007 activitatea sa este legată de orașul Craiova, din anul 2007 acesta devine comandant de infanterie în Focșani și Buzău până în 2014 când este numit şef al Statului Major al Forţelor Terestre, apoi din 2015 şef al Statului Major al Apărării. Cariera sa politică începe abia în anul 2019 când PNL preia guvernarea și formează un guvern minoritar condus de Ludovic Orban, iar Nicolae Ciucă este numit ministrul al Apărării. Un an mai târziu, Ciucă se înscrie în PNL și obține un mandat de senator, dar este numit din nou ministru al Apărării în Guvernul condus de Florin Cîțu. Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură la 25 noiembrie 2021, iar Nicolae Ciucă este numit prim-ministru și formează cu PSD, partid care a fost în opoziție din 2019, o coaliție de guvernare cu un sistem de rotație al premierilor la doi ani, astfel că mandatul de premier al lui Nicolae Ciucă a luat sfârșit pe 12 iunie 2023, preluând funcția de președinte al Senatului.

CONTROVERSE ȘI ACUZAȚII DE PLAGIAT ÎN BIOGRAFIA LUI NICOLAE CIUCĂ. Deși în biografia lui Nicolae Ciucă nu există date controversate, așa cum putem vedea la numeroși oameni politici, există anumite investigații de presă care susțin că anumite date biografice ale liderului PNL ar fi cosmetizate, în speță batalionul condus de Ciucă nu a participat la o luptă din orașul irakian Nassiriya așa cum se știe la nivel public și după cum susține și în cartea sa, ci doar a patrulat în afara orașului timp de câteva luni. O altă acuzație adusă lui Ciucă vine din partea jurnalistei Emilia Șerban care în anul 2022 a analizat teza de doctorat a acestuia și a susținut că o parte este plagiată, fapt negat de liderul PNL. Deși fapta a fost cercetată și de Parchetul General ca urmare a unei reclamații, dosarul a fost clasat pe motiv că fapta s-a prescris.

ȘANSELE REDUSE ALE LUI NICOLAE CIUCĂ ÎN TURUL DOI AL ALEGERILOR PREZIDENȚIALE. În ultimii 20 de ani în turul al doilea al alegerilor prezidențiale a existat un candidat de stânga care câștiga mereu primul tur și un candidat de dreapta care câștiga turul al doilea, dar la alegerile de anul acesta, șansele lui Nicolae Ciucă de a intra în turul doi în calitate de candidat al dreptei sunt destul de reduse conform sondajelor de opinie. La fel ca și în cazul lui Marcel Ciolacu, guvernarea condusă de Nicolae Ciucă a fost una dificilă, cu multe provocări economice și sociale, ceea ce a făcut ca ratingul său și al partidului să scadă. Totodată, alianța cu PSD a fost un alt factor de degradare a încrederii alegătorilor de dreapta. Pe de altă parte, chiar dacă Nicolae Ciucă nu este un personaj vechi în politică, datorită funcțiilor sale a acumulat experiență, iar activitatea sa profesională anterioară îl ajută să aibă o viziune corectă asupra contextului actual politic și de securitate a României.