Alegeri Prezidențiale 2024 – Profilul candidaților – Marcel Ciolacu: șanse și dezavantaje

profil Marcel Ciolacu

Articol scris de Emilian Aignătoaei, Senior Public Policy Analyst Issue Monitoring

Continuam seria de mini-articole despre profilul candidatilor la prezidentiale cu Marcel Ciolacu.

ÎNTRE SONDAJE FAVORABILE ȘI PROVOCAREA MIRCEA GEOANĂ. Actualul prim-ministru al României, s-ar situa pe locul doi în preferințele alegătorilor la alegerile prezidențiale conform sondajelor din ultima perioadă, deși unele sondaje îl plasează chiar pe locul întâi în primul tur. Marcel Ciolacu a fost desemnat recent candidat din partea PSD la președinția României în Congresul Național al partidului, după ce timp de câteva luni nu a oferit un răspuns concret privind candidatura sa, ba chiar în unele ocazii a susținut că PSD ar putea să îl susțină pe Mircea Geoană ca independent împreună cu PNL sau să îl desemneze candidat PSD dacă acesta se întoarce în partid. Intrarea în cursă a lui Mircea Geoană reprezintă un dezavantaj pentru Marcel Ciolacu, deoarece primul ar rupe o parte a alegătorilor de stânga, iar o posibila confruntare Geoană-Ciolacu în turul al doilea ar fi clar în favoarea celui dintâi care ar obține și voturile alegătorilor de dreapta și a celor anti-PSD.

DE LA ANTREPRENORIAT ȘI ADMINISTRAȚIA LOCALĂ LA CONDUCEREA GUVERNULUI ROMÂNIEI. Marcel Ciolacu a absolvit liceul Mihai Eminescu din Buzău în anul 1986, apoi facultatea de drept din cadrul Universității Ecologice din București în anul 1995 unde a urmat și cursuri postuniversitare în management și finanțe, dar și cursuri în domeniul apărării și securității naționale la Colegiul Național de Apărare, precum și un masterat la SNSPA în managementul finanțelor publice. Conform CV-ului său, în perioada 1988 – 1990 a lucrat la Întreprinderea Electronica Industrială, București, apoi din 1992 a urmat calea antreprenoriatului, fiind administrator, asociat și director la câteva companii. Expriența sa în administrația publică și în viața politică începe în anul 2000 când devine consilier local în municipiul Buzău, apoi din 2004 consilier județean în Buzău, iar din 2008 viceprimar al municipiului Buzău. În 2012 obține primul său mandat de deputat pe listele PSD Buzău, fiind membru în câteva comisii parlamentare, iar în 2016 și 2020 obține al doilea și al treilea mandat de deputat. Acesta se afirmă când îl înlocuiește în mai 2019 la șefia Camerei Deputaților pe Liviu Dragnea care a fost condamnat la închisoare, preia conducerea ca președinte interimar al PSD în noiembrie 2019 de la Viorica Dăncilă care a pierdut alegerile prezidențiale în al doilea tur, apoi este reconfirmat președinte al partidului în 2020. Din 2021, când PSD a intrat la guvernare împreună cu PNL, Marcel Ciolacu a reluat funcția de președinte al Camerei Deputaților, iar din 15 iunie 2023 a preluat funcția de prim-ministru de la Nicolae Ciucă.

CONTROVERSELE LUI MARCEL CIOLACU: DIPLOME, APARENȚE ȘI PROVOCĂRILE GUVERNĂRII ÎN TIMP DE CRIZĂ. Controversele legate de Marcel Ciolacu se referă în primul rând la faptul că nu are studii la instituții de prestigiu, că nu a prezentat niciodată diploma de bacalaureat, iar în presă s-au vehiculat tot felul de variante, inclusiv că ar fi intrat la facultate fără bacalaureat sau că până la vârsta de 38 de ani acesta nu ar fi apărut angajat nicăieri. Cea mai mare controversă, însă, este legată de faptul că acesta apare într-o poză mai veche alături de Omar Hayssam, un om de afaceri de origine siriană condamnat pentru terorism în România. Marcel Ciolacu a declarat că poza este scoasă din context, fiind decupată dintr-o poză cu mai multe persoane, fiind făcută acum 25 de ani când Omar Hayssam nu avea probleme de natură penală. Un alt dezvantaj al actualului prim-ministru îl reprezintă guvernarea în timpul unei perioade de criză, în care inflația a fost ridicată, prețurile crescute, deficitul bugetar la un nivel record, pensiile au fost recalculate, ceea ce creează posibilitatea ca o parte din votanții tradiționali ai PSD să nu îl susțină pe Marcel Ciolacu la alegeri.

MARCEL CIOLACU: REFORMATOR AL PSD CU ȘANSE RIDICATE ÎN TURUL DOI, DAR CONFRUNTAT CU TRADIȚIA VOTULUI ANTI-PSD. Deși este văzut ca un reformator al PSD, după ce a preluat partidul de la Liviu Dragnea, făcând partidul mai bine văzut pe plan extern, experiența în politică a lui Marcel Ciolacu este mai redusă comparativ cu Mircea Geoană. Chiar dacă a fost deputat din 2012, activatea sa în politica la nivel înalt se rezumă la ultimii cinci ani, iar experiența sa pe plan extern sau în domeniul apărării fiind legată mai mult la perioada sa ca prim-ministru. Șansele ca Marcel Ciolacu să intre în turul al doilea al alegerilor sunt destul de ridicate, chiar dacă Mircea Geoană i-ar rupe acestuia o parte din voturi, ținând cont că PSD are cel mai mare bazin electoral la nivel national, dar șansele de a câștiga alegerile sunt reduse, având în vedere că alegătorii votează împotriva candidatului PSD în turul doi, la fel ca în ultimii 20 de ani împotriva lui Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă.