ELENA LASCONI. Candidată din partea USR, Elena Lasconi este poziționată de diverse sondaje pe locurile 3-5 în primul tur al alegerilor prezidențiale. Partidul din care face parte a obținut 8,53% din voturile alegătorilor la alegerile europarlamentare, în condițiile unei alianțe cu PMP și Forța Dreptei, înregistrând o scădere considerabilă față de alegerile similare din 2019 când a obținut 22,36% în alianță cu PLUS și față de 15,37% la alegerile parlamentare din 2020. Candidatura Elenei Lasconi, s-ar situa undeva în jurul scorului partidului, de aproximativ 8%, accederea sa în turul al doilea fiind puțin probabilă.
DE LA JURNALISM LA POLITICĂ: PARCURSUL ELENEI LASCONI, DE LA REPORTER LA CANDIDAT PREZIDENȚIAL. Întreaga carieră a Elenei Lasconi, până la intrarea sa în politică, se leagă de domeniul jurnalismului. Aceasta a absolvit Liceul Pedagogic din Deva în anul 1990, apoi a urmat cursurile Facultății de Management în Economia Turismului și Comerțului Internațional de la Universitatea Ecologică din același oraș, susținând examenul de licență în anul 2001 la ASE București în managementul turismului și comerțului. În perioada 1995-1996 aceasta a fost realizator radio și director de programe la un post de radio din localitatea natală, iar începând din 1996 până în 2020 a lucrat la postul PRO TV în calitate de reporter, realizator și moderator TV, producător, corespondent de război, prezentator, trainer, dar și sales manager. Pe parcursul anilor, Elena Lasconi a realizat numeroase reportaje, documentare și campanii, participând la evenimente importante precum Mineriadele din 1999, vizita Papei Ioan-Paul al II-lea în România, războaiele din Kosovo și Afganistan, vizita președintelui american George Bush, Summit-ul NATO, aderarea României la UE. S-a făcut cunoscută publicului larg din România mai ales prin reportajele din cadrul emisiunii „România, te iubesc!”, în care erau desfășurate anchete și prezentate situații privind sistemul politic, medical, educational, economic, dar și prin numeroasele campanii media și reportaje speciale. În anul 2018, Elena Lasconi se înscrie în USR și în 2020 candidează la primăria orașului Câmpulung, câștigând detașat alegerile și fiind realeasă în anul 2024. În calitate de primar, aceasta a atras fonduri europene în valoare de 500 milioane lei, a extins rețeaua de gaze, a modernizat străzi, locuri de pacare, spațiile verzi, spitalul municipal, înregistrând realizări mai mari decât administrațiile anterioare. Viziunea sa pe termen mediu pentru orașul Câmpulung presupune transformarea acestuia în stațiune turistică de interes national, reconstrucția orașului, dezvoltarea serviciilor medicale, educație, promovarea artiștilor și tradițiilor locale. Anul acesta, Elena Lasconi a preluat președinția USR de la Cătălin Drulă, după rezultatul slab al partidului la alegerile europarlamentare și este desemnată candidat la alegerile prezidențiale.
CONTROVERSE ȘI CRITICI: ELENA LASCONI SUB LUPA ADVERSARILOR POLITICI ȘI A PRESEI. Deși Elena Lasconi a fost o persoană de televiziune cunoscută publicului, iar carierea sa se identifică cu munca în jurnalism, nefiind o persoană din vechea garda politică, presa a scos la iveală în ultima perioadă anumite controverse despre aceasta. Un prim fapt vizează nepublicarea în CV-ul său a universității urmate, ci doar a universității la care a susținut licența, lucru speculat de adversarii politici care au încercat să o discrediteze prin faptul că a urmat cursurile unei universități private neacreditate la acea perioadă, în timp ce USR s-a constituit ca un partid al elitiștilor, al persoanelor cu studii urmate la instituții de prestigiu. În replică, Elena Lasconi a spus că nu a ascuns niciodată acest lucru, chiar dacă nu l-a publicat în CV și că, în acea perioadă de după terminarea liceului, muncea mult, apoi a devenit mama și a fost un efort semnificativ pentru ea faptul că a urmat cursurile universitare. O altă controversă speculate politic se referă la retragerea ei de pe listele pentru alegerile europarlamentare, după ce a declarat că susține familia tradițională, declanșând nemulțumirea fiicei sale care a criticat-o, aceasta din urmă fiind susținătoare a comunității LGBT.
PROVOCĂRI ȘI OPORTUNITĂȚI: ȘANSELE REDUSE ALE ELENEI LASCONI ÎN CURSA PENTRU TURUL DOI. Șansele Elenei Lasconi de a intra în turul doi al alegerilor sunt destul de reduse, având în vedere scăderea popularității partidului după ruperea USR de partidul PLUS condus pe atunci de Dacian Cioloș, precum și fragmentarea voturilor electoratului de dreapta pentru mai multe partide, respectiv PNL, USR, REPER, PMP, Forța Dreptei. Chiar dacă în spatele său nu exista atâtea controverse legate de viața sa personală și ascensiunea bruscă în carieră sau în politică ca la alți candidați, nu au existat suspiciuni de corupție la adresa sa, experiența sa politică de până acum nu s-ar plia pentru funcția de Președinte al României, dar putem ține cont că și actualul Președinte a venit în această poziție din postura de primar cu mai multe mandate la Sibiu, fără a avea anterior experiență de partid ori ca ministru sau parlamentar. De altfel, ca și în cazul celorlalți candidați, intararea în cursă a lui Mircea Geoană ca independent și om politic cu experiență, ar putea rupe și din voturile alegătorilor de dreapta.