Autor: Nora Maftei, Specialist Social Media @Issue Monitoring
Inteligența artificială (IA) are potențialul de a transforma modul de lucru în public affairs, așa cum o face deja în multe alte domenii. La fel ca orice noutate tehnologică, și inteligența artificială naște emoții contradictorii: teama de nou și entuziasmul de a descoperi noutatea.
Profesionistii în afaceri publice utilizează IA-ul în viața de zi cu zi, fie că știu sau nu. De exemplu, algoritmii de pe rețelele sociale folosesc IA pentru a afișa conținut relevant, iar asistenții vocali precum Siri și Alexa folosesc IA pentru a întelege solicitările.
Inteligența artificială (IA) transformă, așadar modul în care profesioniștii în afaceri publice comunică, se implică și influențează audiența .
Dacă activezi în public affairs, IA te poate ajuta să concepi campanii digitale mai eficiente, personalizate și relevante, care au impact asupra stakeholderilor și își ating obiectivele. Iată cum:
Generarea de conținut cu ajutorul inteligenței artificiale
Poți folosi inteligența artificială pentru a scrie articole blog, postările pentru rețelele de socializare, comunicate de presă, etc. Sistemele de inteligență artificială pot analiza tema, audiența, tonul și cuvintele cheie. Mai mult, acestea pot produce conținut original, de calitate și captivant, care se potrivește cu vocea și stilul brandului companiei. Știm că ești un/o profesionist/ă și nici unul din aceste sistem de IA nu ajuns (incă) suficient de performant pentru a înlocui experiența ta de comunicare. Oricare din aceste materiale creative va avea nevoie de touch-ul tău final de expert/ă.
Un tool AI pentru genrarea de conținut este Chat GPT despre care nu se poate să nu fi auzit până acum. Versiunea a 4-a este mult îmbunătățită și reprezintă un real ajutor pentru inspirație și stadiul de ”ciornă” a unei campanii.
Creșterea creativității cu tool-uri IA
Instrumentele AI pot utiliza datele și învățarea automată pentru a genera concepte, titluri, imagini, videoclipuri, sloganuri și alte resurse noi și inovatoare, care să capteze atenția și să facă apel la emoția publicului țintă.
Una dintre cele mai bune modalități de a lucra cu IA și de a te asigura că obții cele mai bune rezultate este să tratezi orice rezultat creat ca pe o primă variantă. Deși varianta primită de la un tool IA are nevoie de editare, am constatat că IA poate realiza până la 70% din munca de bază în ceea ce privește crearea conținutului. Cu toate acestea, acel procent de 30% este cel care face diferența, cel care generează emoție și facilitează comunicarea.
Segmentarea audiențelor și optimizarea performanței cu aplicații care folosesc inteligența artficială
IA te poate ajuta să segmentezi audiența în funcție de date demografice, interese, comportament, preferințe și nevoi. Instrumentele IA pot colecta și analiza date din surse variate, cum ar fi site-ul companiei tale, rețelele de socializare, e-mailurile, sondajele și CRM-ul companiei, și pot crea segmente dinamice și granulare care îți permit să adaptezi mesajele și ofertele la fiecare grup.
Vei putea să optimizezi campaniile digitale prin sisteme de IA care folosesc date și rapoarte prin care se monitorizează performanța campaniilor (reach, engagement, ROI, conversii, etc). De asemenea, poți experimenta cu A/B testing și să ajustezi campaniile automat (conținut, design, buget, etc) conform feedback-ului primit în timp real. Un astfel de tool este Albert.ai, care te va ajuta să testezi și să-ți ajustezi campaniile de marketing în funcție de canalul ales, îți va da sugestii de audiențe noi și te va ajuta să optimizezi mai bine campaniile pentru a cheltui mai puțin.
Monitorizarea brand-ului cu ajutorul inteligenței artificiale
Brand24 este o aplicație care caută informații despre brand-ul tău pe site-uri de știri, rețele sociale, bloguri, forumuri, video-uri și analizează subiectele dezbătute pe care ți le prezintă apoi într-un timp foarte scurt. În acest mod ai șansa de a răspunde rapid la critică, de a oferi soluții clienților înainte ca situația să se transforme într-o criză. Spre deosebire de alerta Google, acest app care folosește inteligența artificială are capacitatea de a evidenția doar subiectele problematice sau recenziile bune relevante pentru brand-ul tău. În alte cuvinte, te ajută să rămâi la curent doar cu informația relevantă pentru marca ta.
Issue Monitoring – platformă de monitorizare legislativă modernă
Dacă ești în căutarea unei resurse digitale care să te ajute să salvezi timp (aproximativ 30 de ore pe lună), să gândești structurat și să nu pierzi nicio modificare legislativă, apelează la asistentul tău digital în monitorizare legislativă, Issue Monitoring. Nu folosește (încă) tehnologia AI, dar promite să te țină la curent cu informație legislativă personalizată pe domeniul tău, prin alerte, rapoarte și analize fiscale și politice. O echipă de experți în politici publice cu experiență vastă în domeniu se va asigura că vei fi mereu cu un pas înaintea schimbărilor legislative.
Poți folosi platforma pe desktop sau mobil. Aplicația este deja la al treilea update ( bazat în întregime pe feedback-ul clienților). O poți testa și tu 30 de zile, GRATUIT pentru a vedea cât timp economisești.
Beneficiile inteligenței artificiale sunt evidente, dar pe măsură ce ne bucurăm de ele, trebuie să avem în vedere și reversul medaliei. Și atunci se naște întrebarea:
Omul deține puterea?
Una dintre cele mai mari preocupări ale profesioniștilor din domeniu este că IA ar putea înlocui complet profesioniștii umani din public affairs. Deși este adevărat că tehnologia poate automatiza multe dintre sarcinile mai plictisitoare din comunicare, oamenii vor fi întotdeauna necesari pentru munca strategică și dezvoltarea relațiilor specifice acestei profesii. Prin urmare, credem că expertiza și intuiția umană vor fi întotdeauna esențiale în industria de public affairs, dar totodată, IA va permite profesioniștilor din acest domeniu să lucreze mai eficient.
Desigur, modelele de IA vor deveni tot mai sofisticate și vor fi mai pricepute în analiza seturilor de date complexe pe măsură ce ”învață”, astfel încât vor putea genera conținut mai direcționat, subtil și eficient pentru atingerea obiectivelor de comunicare în afaceri publice. Totodată, profesioniștii umani în afaceri publice vor continua să joace un rol crucial în elaborarea mesajelor și strategiilor, dar mai ales în construirea relațiilor.
Despre riscurile folosirii inteligenței artificiale și nevoia de transparența a celor care dezvoltă tehnologia IA am discutat într-un articol blog recent, care poate fi consultat aici. Pentru că suntem pasionați de tehnologie și de tot ce e nou în sfera digitală, încercăm să ținem pasul cu digitalizarea în public affairs și să o adaptăm la rutina noastră de lucru. Totul în timp ce te ținem la curent cu cele mai recente schimbări legislative.
Tu cum vezi evoluția inteligenței artificiale în afaceri publice? Este o necesitate? Te simți amenințat/ă de evoluția ei rapidă? Reușești să ții pasul cu IA și să o ”îmblânzești” pentru nevoile tale de comunicare?