Suntem mândri să fim nominalizați de Business Magazin ca una dintre cele mai inovative companii din România în 2021.
Termenul de inovație în activitatea de business este dificil de implementat și de urmărit. Nu poți spune că de mâine inovezi și aștepți să vină rezultate. În cazul nostru ne-am gândit cum putem face altfel ceea ce până la un moment dat făceam într-un anumit mod. Apoi vine provocarea să convingi echipa de ce vrei să schimbi ceea ce părea că merge bine.
Dacă inovația de produs vine la început fiind foarte legată de persoana antreprenorului, mult mai importante sunt inovațiile de procese sau de management pentru că acestea pot defini o afacere cu potențial de scalare.
În ultimii doi ani, am urmărit în mod deosebit schimbări la nivel operațional (cum furnizăm serviciul) și la nivelul funcționării echipei. A fost un demers provocator care se traduce că o echipă cu același număr de oameni gestionează astăzi un număr de două ori mai mare de clienți ca în 2019.
Inovația de produs
În România, la fiecare 3 ore este adoptat un act normativ și, odată stabilită o reglementare, apar frecvent modificări (Legea Sănătății a avut peste 1400 de modificări în ultimii 10 ani).
Serviciul Issue Monitoring contribuie la creșterea calității deciziei publice de la nivelul Parlamentului, Guvernului și al autorităților de reglementare, prin accesibilitatea și sistematizarea informațiilor legislative.
În 2021 la Issue Monitoring am urmărit peste 1600 de acte normative pe întreaga procedură de adoptare și am transmis peste 12.000 de alerte. Astfel am urmărit mai bine de o treime din cele 4286 acte normative din 20 de domenii (legi, ordonanțe, hotărâri și ordine) adoptate în anul 2021.
Din toate actele normative adoptate în anul 2021, peste 90% sunt adoptate sau inițiate de către autoritățile centrale în timp ce Parlamentul are un rol de reglementare într-o proporție foarte mică. În anul 2021, Parlamentul a adoptat 326 de legi în timp ce Guvernul a adoptat 19 Ordonanțe de Guvern, 146 Ordonanțe de Urgență și 1285 Hotărâri de Guvern iar ministerele și autoritățile de reglementare au emis 2510 ordine de implementare a legislației principale.
Inovație de proces
Utilizăm tehnologia în activitatea de monitorizare și transmitem informațiile relevante către clienți.
Ajutați de soluții tehnice, urmărim din punct de vedere al procesului legislativ peste 1600 de proiecte de acte normative, din peste 20 de domenii, la care adăugăm declarații ale stakeholderilor și știri relevante din mass-media online. Atât în anul 2021 cât și în 2020, am transmis peste 12.000 de alerte către clienții noștri, aproape dublu față de anul 2019.
Cu toate că serviciul nostru are la bază o platformă online, încă această platformă ne dă cele mai mari bătăi de cap și intervenția umană este destul de mare. Ne dorim ca 2022 să ne aducă și o versiune nouă de platformă și o digitalizare cu minim 25% a proceselor actuale. Avem în implementare o finanțare prin POR care ne va sprijini în acest sens.
Inovație de resurse umane
În 2021 am implementat în companie două noi principii de funcționare a echipei: autoguvernare și share&open knowledge: toate informațiile sunt publice și disponibile tuturor, iar deciziile sunt luate de echipă, inclusiv cele privind angajările și evaluările. 2021 a fost al treilea an în care compania a distribuit 10% din profit către angajați și a acordat al 13-lea salariu.
Pentru anul viitor, ne propunem să introducem un buget special alocat inovării și formării profesionale.